Mjölkfria kanelbullar med mandel

Klassiska kanelbullar i mjölkfri tappning får extra smak av mandelmassa.

Du behöver

Deg

  • 25 g jäst för söta degar
  • 3 dl havremjölk
  • 75 g majsolja
  • 1 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk stött kardemumma
  • ca 9 dl vetemjöl special
  • ägg, pärlsocker och/eller hackad mandel till pensling

Fyllning

  • 75 g mjölkfritt margarin
  • 1 krm salt
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 msk kanel
  • 50 g mandelmassa

Gör så här:

Smula jästen i en bunke. Värm havremjölk och olja i en kastrull tills blandningen är 37 grader varm. Rör ut jästen i lite av mjölken och tillsätt därefter resten. Tillsätt kardemumma, socker och salt och därefter hälften av vetemjölet. Knåda in vetemjöl tills det blir en smidig deg och knåda därefter degen i hushållsassistent i 10 minuter. Låt degen jäsa till dubbel storlek, cirka 30 minuter.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och kavla ut till en kvadrat på cirka 25X25 centimeter. Rör samman margarin, salt, strösocker, kanel och mandelmassa. Bred ut fyllningen över degen. Rulla sedan ihop degen mot dig och lägg skarven underst. Skär rullen i 20-30 stycken skivor, beroende på hur tjocka du vill ha dina bullar. Lägg ut i formar på en plåt eller på bakplåtspapper. Vispa upp ägget och pensla bullarna. Strö över pärlsocker eller hackad mandel.

Låt bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 60 minuter. Grädda bullarna i 225 graders ugnsvärme i nedre delen av ugnen tills de fått fin färg, cirka 10-12 minuter.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Fika på trappan

Solig fika på trappan

Allas favorit tigerkakan är enkel att baka och passar perfekt med en kopp kaffe på trappan.

sockerkakor.se

Efterrätter

Maräng

Påsken är här! Spara några ägg till efterrätten och gör helgens godaste fruktmaräng!

efterratter.se


Formbröd

Baka lätt med form

Att jäsa bröd i form gör det lätt att lyckas. Enkelt rågbröd är en snabb väg till nybakat bröd!

Långjäst bröd i alla ära, men det är inte alltid man har tid att vänta. Använd form av något slag så blir det enklare att lyckas med bröden, även om du låter dem jäsa kort tid. Bröden får stöd under jäsningen och faller inte samman. Dessutom får du jämna bröd utan att forma dem…
Gott grahamsbröd eller nyttigt rågbröd passar i form, precis som det klassiska rostbrödet. Vill du snabbt ha ett lyxigt bröd till maten gör du lätt olivbröd eller ostbröd direkt i långpannan. Gott till många på snabbaste sätt!

 hembakatbrod.se


Prenumerera direkt! Gratis!
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...