Mjölkfri potatisgratäng

Potatisgratäng är ett gott tillbehör till många rätter. Gör en mjölkfri gratäng som ändå blir härligt krämig och smakrik!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 750 g potatis
  • 1 gul lök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 5 dl sojamjölk
  • 2 msk mjölkfritt margarin
  • 3 msk vetemjöl eller majsena
  • 1 1/2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 25 g margarin att hyvla över
  • olja att steka löken i
  • 2-3 msk ströbröd (kontrollera att ströbrödet är mjölkfritt)

Gör så här:

Skala potatisen och skiva den. Koka tills den börjar mjukna, cirka 10 minuter, i saltat vatten. Gör béchamelsåsen: smält margarinet i en kastrull och vispa ner mjölet. Låt puttra ihop några minuter och tillsätt därefter sojamjölken, lite i taget. Låt puttra på låg värme tills såsen tjocknat. Salta, peppra och pressa ner vitlöken. Skala och skiva löken och fräs den mjuk på låg värme i olja. Smörj en form, cirka 20X30 centimeter, med mjölkfritt margarin. Varva potatis och lök i formen. Häll béchamelsåsen över. Hyvla margarin över gratängen med en osthyvel och strö över ströbrödet. Sätt in i ugnen på 200 grader. Gratängen är färdig efter ungefär 30 minuter.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Rj
7 december 2012

Maizena redning innehåller mjölk

Kommentar av osignerat
9 oktober 2012

Margarin, mjölkfritt då?

Redaktionens kommentar
2 msk mjölkfritt margarin, ja

Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Långpannebröd

Bröd till maten

Ibland behövs ett riktigt snabbt och gott bröd till middagen. Kanske ett luftigt olivbröd i långpannan?

hembakatbrod.se

Pajrecept

Bekväma pajer

Paj är latmat. Sköter sig själv i ugnen och kan lagas i förväg. Smart och gott!

pajrecept.se


Kladdkakor

Lyxig kladdkaka

Dags för en härlig långfika i helgen? Prova nya, goda recept på kladdkaka med jordnötter!

En klassisk kladdkaka brukar bli räddningen när det snabbt behövs fikabröd. Gärna bakad i långpanna om gästerna är många. Men det går lätt att variera smaken och förvandla den enklaste kakan till en lyxfika. Prova ett nytt, läckert recept på kladdkaka med jordnötter. Eller gör en variant med mandelmassa och hackade chokladbitar i kakan. Servera med glass om solen skiner eller vispa grädde till och du har en kaka som passar fint även som efterrätt.

 kladdkakor.se


Prenumerera direkt! Gratis!
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...