Mjölkfri potatisgratäng

Potatisgratäng är ett gott tillbehör till många rätter. Gör en mjölkfri gratäng som ändå blir härligt krämig och smakrik!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 750 g potatis
  • 1 gul lök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 5 dl sojamjölk
  • 2 msk mjölkfritt margarin
  • 3 msk vetemjöl eller majsena
  • 1 1/2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 25 g margarin att hyvla över
  • olja att steka löken i
  • 2-3 msk ströbröd (kontrollera att ströbrödet är mjölkfritt)

Gör så här:

Skala potatisen och skiva den. Koka tills den börjar mjukna, cirka 10 minuter, i saltat vatten. Gör béchamelsåsen: smält margarinet i en kastrull och vispa ner mjölet. Låt puttra ihop några minuter och tillsätt därefter sojamjölken, lite i taget. Låt puttra på låg värme tills såsen tjocknat. Salta, peppra och pressa ner vitlöken. Skala och skiva löken och fräs den mjuk på låg värme i olja. Smörj en form, cirka 20X30 centimeter, med mjölkfritt margarin. Varva potatis och lök i formen. Häll béchamelsåsen över. Hyvla margarin över gratängen med en osthyvel och strö över ströbrödet. Sätt in i ugnen på 200 grader. Gratängen är färdig efter ungefär 30 minuter.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Rj
7 december 2012

Maizena redning innehåller mjölk

Kommentar av osignerat
9 oktober 2012

Margarin, mjölkfritt då?

Redaktionens kommentar
2 msk mjölkfritt margarin, ja

Julbröd

Hembakat vörtbröd till julbordet

Kryddiga julbröd fyller huset med doften av jul. Baka ett enkelt vörtbröd med vårt nya recept!

Smakrika bröd hör hemma på julbordet och rimmar väl med traditionell julmat. Baka med klassiska kryddor eller gör en modernare variant med julmust som bas. Ett julbröd med pomerans, anis och fänkål passar både grytan och till sillen. Kanske ett rent pomeransbröd om du vill renodla en kryddsmak? Mjuka hålkakor eller havrebröd är snabbakat och går fint till ostarna, sill eller kallskurna pålägg. Bakar du vörtbröd kan du göra ett storbak med vört som ger hela 6 fina limpor eller prova vårt nya snabbrecept på vörtbröd med julmust i degen. Enkelt och gott utan mycket knådande eller förberedelser.

 hembakatbrod.se

Lättlagat

Snabbmat

Snabblagat måste inte vara halvfabrikat. Gör en snabb omelett och du har middag på nolltid.

omelettrecept.se

Vegetarisk mat

Alla nyanser av grönt

Det är lätt att laga grönare mat. Börja med en mustig vintergryta med bönor och rotfrukter, toppad med fetaost!

vegetariskarecept.se


Vinterpicknick

Gott i skidbacken

Sportlovsdags? Fixa matsäck till skidbacken med hemmagjorda bars!

Just nu vimlar skid– och pulkabackarna av sportlovsfirare i alla åldrar. Och bra mellanmål att ta med upp på backen eller i spåret är ett måste för orken och trivseln. Gör en omgång egna bars att ha i fickan eller väskan. Vill du någonting matigt passar piroger, mjuk picknickpizza eller pestosnurror fint. Fyllda pitabröd eller hembakade korvbröd förhöjer grillningen. Väl inne i stugvärmen passar rykande nybakta scones som allra bäst. Och framåt kvällen en värmande Irish coffee framför brasan!

 utflyktsmat.se


Prenumerera direkt! Gratis!
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...