Mjölkfri potatisgratäng

Potatisgratäng är ett gott tillbehör till många rätter. Gör en mjölkfri gratäng som ändå blir härligt krämig och smakrik!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 750 g potatis
  • 1 gul lök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 5 dl sojamjölk
  • 2 msk mjölkfritt margarin
  • 3 msk vetemjöl eller majsena
  • 1 1/2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 25 g margarin att hyvla över
  • olja att steka löken i
  • 2-3 msk ströbröd (kontrollera att ströbrödet är mjölkfritt)

Gör så här:

Skala potatisen och skiva den. Koka tills den börjar mjukna, cirka 10 minuter, i saltat vatten. Gör béchamelsåsen: smält margarinet i en kastrull och vispa ner mjölet. Låt puttra ihop några minuter och tillsätt därefter sojamjölken, lite i taget. Låt puttra på låg värme tills såsen tjocknat. Salta, peppra och pressa ner vitlöken. Skala och skiva löken och fräs den mjuk på låg värme i olja. Smörj en form, cirka 20X30 centimeter, med mjölkfritt margarin. Varva potatis och lök i formen. Häll béchamelsåsen över. Hyvla margarin över gratängen med en osthyvel och strö över ströbrödet. Sätt in i ugnen på 200 grader. Gratängen är färdig efter ungefär 30 minuter.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Rj
7 december 2012

Maizena redning innehåller mjölk

Kommentar av osignerat
9 oktober 2012

Margarin, mjölkfritt då?

Redaktionens kommentar
2 msk mjölkfritt margarin, ja

Blåbärspaj

Honung lyfter blåbärspajen!

Sommarens första blåbärspaj smakar alltid fantastiskt. Prova ett nytt recept på blåbärspaj med honung!

Blåbären är mogna och vi plockar massor. De blåa bären passar till mycket gott, allt från att strö på gröten till smulpaj. Får du mycket bär i korgen kan du koka blåbärssylt. Prova gärna en variant på blåbärssylt med vanilj eller blåbärssylt med kanel som passar till desserter och glass.
I paj gör sig blåbär perfekt. De är lagom söta och innehåller ofta inte så mycket vatten att pajdegen blir blöt och mjuk. Prova klassisk blåbärspaj eller gör en paj med vaniljsmak.
Nu när säsongens honung brukar finnas att köpa kan du prova ett nytt recept på blåbärspaj med honung. Honungen lyfter blåbärssmaken fint och du får en riktigt god sommarpaj!
Lycka till i bärskogen!

 bärrecept.se

Picknick till 6 juni

Fira nationaldagen med en härlig picknick!

Svenskare än vår svenska natur kan det väl inte bli? Fira 6 juni och allemansrätten, packa en härlig picknickkorg - kanske med fyllda baguetter med brie och aprikos!

utflyktsmat.se

Brownies

Lyxiga brownies

Vilken är världens godaste brownie? Får vi förestlå mandelbrownies med kexbotten!

browniesrecept.se


Mos och marmelad på äpple

Fyll hyllorna med äpplen!

Vi tycker om att fylla förråden inför vintern! Med så många äppelträd i landet finns det många goda skäl att koka mos och marmelad.

Äppelsorter skiljer sig mycket åt i smak och konsistens. Prova att koka äppelmos på ett syrligt, fast äpple och ett lösare, sött äpple så får du se! Det är alltså inte så dumt att koka flera satser. Vill du ändå smaksätta moset är kanelkryddat mos alltid gott! Squash- och äppelmarmeladen får smak av flera goda kryddor och passar kanske på en ostbricka framåt jul - eller på rostat bröd till frukost.

 kokasylt.se


Prenumerera direkt! Gratis!
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...