Mjölkfri smulpaj med äpplen

Det är enkelt att göra smulpaj även om du inte tål mjölk! Här är en smulpaj med äpple, men du kan förstås fylla pajen med vilka bär eller frukter du vill.

Du behöver

Smuldeg

  • 125 g mjölkfritt margarin
  • 1 1/2 dl havregryn
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1/2 krm salt

Fyllning

  • 3-4 äpplen
  • 1/2-1 tsk malen kanel
  • 2 msk sirap

Gör så här:

Blanda alla ingredienser till smuldegen och finfördela margarinet till en smulig deg. Smörj en pajform med en diameter på cirka 24-26 centimeter med margarin. Kärna ur och tärna äpplena. Lägg dem i pajformen och blanda med kanel och sirap. Fördela smuldegen över äpplena och grädda på 200 graders ugnsvärme i 25-30 minuter tills pajen fått fin färg. Servera gärna med mjölkfri glass, soja- eller havregrädde.

Tips!
Smulpajen kan göras med olika fyllning, till exempel rabarber i bitar, jordgubbar, blåbär eller krusbär. Bär som vattnar sig mycket kan man behöva strö lite potatismjöl över innan smuldegen läggs på.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Pannkakor

Crêpes

Fyllda pannkakor är en läckerhet som gjord för köksexperiment. Prova nya, goda recept på crêpes!

pannkakor.se

Brödrecept

Mera matbröd!

Vi är många som äter mycket bröd, så varför inte välja gott bröd? Baka ett syrat fullkornsbröd!

hembakatbrod.se


Surdegsbröd

Hembakat med klass

Känslan av att ha bakat eget, riktigt gott bröd är fantastisk. Med bara mjöl, vatten, salt och lite jäst lyckas du med ljust surdegsbröd!

Surdegsbakandet stannade inte vid att bli en våg. Det är en alldeles för bra metod för att glömmas bort! Vi hjälper dig komma igång med din egen surdeg så du kan baka allt från grovt rågbröd med russin till ljust formbröd.

Experimentera gärna med dinkel eller havre för att hitta din favorit till frukosten. För dig som inte har degblandare eller starka armar rekommenderar vi knådfritt dinkelbröd helt utan jäst. Välkommen till en värld av gott bröd!

 surdegsbrod.se


Prenumerera direkt! Gratis!
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...