Mjölkfria bullar med äppelfyllning

Variera gärna kanelbullarna med en god fyllning på äpplen, kryddor och russin.

Du behöver

Deg

  • 25 g jäst för söta degar
  • 3 dl havremjölk
  • 75 g majsolja
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 1 dl strösocker
  • ca 9 dl vetemjöl special
  • ägg och pärlsocker till pensling

Fyllning

  • 2 äpplen
  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 1/2 dl russin
  • 1 tsk citronsaft
  • 2 msk socker
  • 1 krm kardemumma, finmalen
  • 1 krm ingefära, malen

Gör så här:

Smula jästen i en bunke. Värm havremjölk och olja i en kastrull tills blandningen är 37 grader varm. Rör ut jästen i lite av mjölken och tillsätt därefter resten. Tillsätt kardemumma, socker och salt och därefter hälften av vetemjölet. Knåda in vetemjöl tills det blir en smidig deg och knåda därefter degen i hushållsassistent i 10 minuter. Låt degen jäsa till dubbel storlek, cirka 30 minuter.

Gör fyllningen under tiden: Skala och kärna ur äpplena. Finhacka eller riv dem grovt. Häll citronsaften över äpplena så behåller de sin ljusa färg. Hacka eller mixa russinen. Blanda samman smör, socker, russin, sirap, kryddor och äpplen. Rör slätt.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och kavla ut till en kvadrat på cirka 25X25 centimeter. Bred ut fyllningen över degen. Rulla sedan ihop degen mot dig och lägg skarven underst. Skär rullen i 20-30 stycken skivor, beroende på hur tjocka du vill ha dina bullar. Lägg ut i bullformar på en plåt eller på bakplåtspapper. Vispa upp ägget och pensla bullarna. Strö över pärlsocker.

Låt bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 60 minuter. Grädda bullarna i 225 graders ugnsvärme i nedre delen av ugnen tills de fått fin färg, cirka 10-12 minuter.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Efterrätter

Krydda kakan!

En god kaka till kaffet är aldrig fel. Prova en Ingerfärs- och kardemummakaka till efterrätt eller fika!

efterratter.se

Lakritskaka

Svart som lakrits

En kladdkaka utan choklad? Smaksätt med lakrits och du har en lakritskladdkaka!

kladdkakor.se


Varm vego

Varm vegogryta med quorn och chili!

Vego kan smaka fantastiskt. Prova en chili sin carne som inte skäms för sig.

Bönor och linser är framtidsmat. Miljöbra, proteinrika och fulla med smak. Billiga mättande och framförallt goda! Och det är länge sedan nu vi bara åt bruna bönor till fläsk …
I grytor och såser kommer smakerna till sin rätt. Gärna i sällskap med mustiga rotfrukter och chili. Dahl, linsgryta eller en currydoftande linsgryta med kokosmjölk? Kanske en rejäl vegogryta med rotfrukter, chili och vita bönor. Gillar du chili kan du prova chili sin carne, en variant av den klassiska rätten. Men nu ännu smakrikare och gjord på quorn som är vegetariskt. Gott som passar de flesta!

 grytrecept.se


Prenumerera direkt! Gratis!
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...